40 jaar tuindersvereniging Houten

Gezelligheid én lekker eten voor jong en oud

Verse groenten en fruit oogsten uit je eigen tuin. Heerlijk ontspannen en je hoofd leegmaken. Voor veel Houtenaren zijn dat vaak de belangrijkste redenen om lid te worden van VolksTuindersvereniging Houten (VTHouten). De vereniging bestaat dit jaar veertig jaar. Was het eerst vooral een ‘mannenbolwerk’, nu melden zich ook steeds vaker gezinnen met kinderen en vrouwen aan.

Ze houden zo te zien wel van variatie op het volkstuincomplex aan de Binnenweg. Een ommetje langs een deel van de honderdzeventig percelen laat dat duidelijk zien. De een kweekt een mix van bloemen en groenten, de ander beheert een mini-wijngaard en een derde tuint lekker traditioneel. ‘Aardappelen, bonen, wortelen in de zomer en ’s winters braak’, zegt algemeen bestuurslid Michel Wiering (50) lachend. Wat je ook zaait of oogst: het mag (bijna) allemaal van de vereniging. De sfeer is relaxt, gemoedelijk.

Twee locaties
Naast dit complex aan de Binnenweg heeft VTHouten ook een lap grond aan De Brug, de voormalige Veerwagenweg. ‘Daar ligt de oorsprong van de vereniging, dit jaar exact veertig jaar geleden’, vertelt Tineke Aarts (58). ‘Door de aanleg van de Rondweg moesten we een deel van ons land destijds opgeven en kregen er in 1983 het terrein aan de Binnenweg voor terug.’ Tineke fungeert als aanspreekpunt voor dit zogenoemde ‘complex Veerwagenweg’. Ze grossiert zo’n beetje in kruiden, uien, knoflook, bessen, rode kool, sla, bietjes … ‘De hele zomer door eet ik biologische groente en fruit uit eigen tuin. Daarnaast vries ik in, maak jam en weck.’

Oude rot in het vak
Zowel Tineke als Michel geven aan dat ze bij het tuinen veel leren van de ‘oude rotten in het vak’. Van Houtenaren als Freerk Bakker (71) bijvoorbeeld. Vragen mensen hem om advies, dan geeft hij dat graag. ‘Al is het alleen maar om mensen te leren hoe ze een spa of een vork moeten vasthouden.’
Freerk is ruim dertien jaar lid van de vereniging. ‘En dat met veel plezier’, benadrukt hij, ‘want het biedt een stukje zingeving en je bent lekker bezig in de vrije natuur’.

Veronique Nauss (36) beaamt dat niks zo fijn is als ‘wroeten met je handen in de grond’. Ze beheert een perceel samen met haar gezin en de buren. Thuis heeft ze een ‘postzegeltje’ achter het huis, hier heeft ze de ruimte. ‘Regelmatig ga ik na mijn werk nog even wat gieten. Ik schat dat ik toch wel zes uur per week bezig ben in de tuin.’

De volkstuindersvereniging heeft een zeer gemixte groep leden. De jongste is in de twintig, de oudste in de tachtig. Daarnaast geeft VTHouten de kunst van het tuinieren bovendien graag door aan kinderen. Zo liggen rechts naast de ingang schooltuinen waar Houtense basisschoolleerlingen groentes telen met hulp van vrijwilligers van de vereniging. De sla- en koolplantjes staan ook hier al in de grond, tegen veelvraten als slakken en duiven beschermd door oude mayonaise emmers waaruit de bodem is gesneden. ‘Slim toch?’, glundert Michel. Het is hier overal zichtbaar: van tuinen kun je puur genieten.

Voor meer informatie:
e-mail: info@vthouten.nl
website: www.vthouten.nl

VTHouten viert feest!

Bezoek Open Tuinendag of pompoenwedstrijd

VTHouten viert haar jubileum deze zomer met een groot feest voor de leden. Wie geen lid is, kan op 17 juni de Open Tuinendag bezoeken en op 7 oktober een kijkje nemen bij de pompoenwedstrijd. Interesse in een volkstuin? Er is op dit moment een wachtlijst.

Ga naar vorige edities