Groen en zonnig Houten

Tekst en foto: Groen Zonnig Houten

Houtenaren realiseren zich dat de overgang naar duurzame energie urgent is. Er zijn diverse initiatieven die schone energie bereikbaar maken voor iedereen.

Naast besparen op energieverbruik wordt er in Houten veel gedaan aan het lokaal duurzaam opwekken van energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Op basisscholen is er aandacht voor besparen en opwekken van energie en voor duurzaamheid in de klas. Houtenaren en bedrijven zijn actief in lokale duurzame initiatieven. Zonnepanelen op eigen dak zijn mogelijk via het initiatief Groen Zonnig Houten. In Houten liggen meer dan 10.000 zonnepanelen op 1.000 woningen groene stroom op te wekken, dat is genoeg voor het stroomverbruik van 650 huishoudens.

Participeren in een zonnedak
Zestien panelen leveren genoeg stroom voor één gemiddeld huishouden. Als een dak niet groot genoeg is, is aanvulling via een participatie in een zonnedak van Coöperatie Opgewekt Houten een oplossing. Sporthal de Kruisboog is een eerste voorbeeld en er volgen meer grote zonnedaken. Coöperatie Opgewekt Houten is door acht Houtenaren opgericht en biedt haar leden aan om te participeren in een Houtens zonnedak (www.opgewekthouten.nl of mail naar info@opgewekthouten.nl). Bedrijven zoals Arval beschikken over grote zonnedaken. Er zijn diverse mogelijkheden om een rendabele investering te doen met een duurzaam rendement. Appartementen en scholen installeerden zonnepanelen. Basisschool de Bijenkorf produceert met 124 zonnepanelen de helft van haar stroomverbruik.

Solly de zonnerobot
In Houtense scholen wordt, via Solly de zonnerobot, geleerd hoe zonne-energie werkt. Dit is mede mogelijk gemaakt door het DuurzaamheidsFonds Houten, Natuur en Milieu Educatie, Gemeente Houten, de Rabobank en crowdfunding. Een energiebespaarprogramma voor basisscholen is beschikbaar via Groen Zonnig Houten. Daarmee kan 10 tot 20% energie bespaard worden. Groen Zonnig Houten verzorgt maatwerkadvies voor uw huis, bedrijfspand of een energiebespaarprogramma op school. Een maatwerkadvies kan worden aangevraagd via www.groenzonnig.nl/houten of houten@groenzonnig.nl.

Tips

Makkelijk besparen op energieverbruik

  1. Neem vaker de fiets
  2. Eet minder vlees
  3. Neem LED lampen
  4. Isoleer vloer en dak
  5. Schaf zuinige apparaten aan
  6. Douche korter
  7. Stel de CV ketel beter in
  8. Stel de pomp van de vloerverwarming beter in
  9. Vervang de mechanische ventilator

Heeft u een andere tip, stuur hem op naar: houten@groenzonnig.nl! De leukste tip wordt beloond met een toepasselijk T-shirt.

Ga naar vorige edities