Tekst: Annette Stolk
Foto’s: Sylvia Tigchelhoff

Hockeyclub Houten is een familievereniging met bijna 1600 leden. Daarmee is het de grootste club in Houten en één van de grotere hockeyverenigingen in Nederland. De vereniging neemt een duidelijke plaats in binnen de Houtense gemeenschap. Aan de Meerpaal in Houten ligt een fantastisch sportcomplex, waar op maar liefst zes velden wordt gehockeyd. Dit geeft veel mogelijkheden voor recreatief hockey èn voor prestatie hockey bij de eerste teams. 

Met meer dan 600 juniorleden en ruim 450 kinderen in de jongste leeftijd heeft Hockeyclub Houten een belangrijke maatschappelijke functie. Om die reden zijn we in maart 2013 met ontzettend veel plezier gestart met het aanbieden van aangepast hockey. De uitdaging is om kinderen/jongeren in de leeftijd van circa 8 tot 30 jaar, die een aandoening hebben waardoor hockeyen binnen een regulier team niet mogelijk is, ook te laten hockeyen. Denk hierbij aan een stoornis in het autistisch spectrum, een aandoening zoals doofheid, slechtziend zijn, een verstandelijke handicap, (zeer) moeilijk lerend zijn etc.

‘Het doel is om spelenderwijs de basisvaardigheden van hockey aan te leren en soms wedstrijdjes en toernooitjes in de regio te spelen’

Gewoon wat gewoon kan, speciaal wat speciaal moet
Het motto van de trainingen luidt: ‘gewoon wat gewoon kan, speciaal wat speciaal moet’. Het doel is om spelenderwijs de basisvaardigheden van hockey aan te leren en soms wedstrijdjes en toernooitjes in de regio te spelen. Al drie jaar speelt een team mee in de regionale competitie. Behalve hockeyen staan de trainingen ook in het teken van samen bewegen en spelletjes doen. Hierbij ligt het accent op spelplezier en vertrouwen in eigen kunnen en mogelijkheden. Het accent ligt niet op de beperking. In principe wordt uitgegaan van de normale regels, technieken en tactieken die gelden bij het reguliere zestal hockey. Deze worden, indien nodig, aangepast aan de individuele mogelijkheden en behoeften van de spelers. Alles is er verder op gericht om de spelers binnen hun mogelijkheden, plezier in een (team) sport te laten ervaren.

Enthousiaste groep trainers
Iedere zaterdagochtend wordt er onder leiding van enthousiaste trainers op veld 3 van 10.15 uur tot 11.15 uur getraind. De trainers zijn allemaal verbonden aan hockeyclub Houten. Zij spelen zelf in een team of zijn actief binnen de vereniging. Het trainersgilde is een leuke mix van jeugdleden en senioren. Zeer regelmatig worden deze trainers geschoold om op een juiste en verantwoorde wijze training te geven aan deze sporters. Orthopedagoog Tischa Neve heeft een aantal keren zeer leerzame workshops gegeven met veel aandacht voor de specifieke kenmerken die bepaalde beperkingen met zich meebrengen. Ook heeft zij een training bijgewoond om te kijken hoe de trainingen in de praktijk plaatsvinden.

Wat heb je nodig om mee te doen?
Om op een goede en veilige manier te hockeyen zijn bepaalde materialen nodig. Op de eerste plaats natuurlijk een hockeystick. Het is mogelijk een stick bij de club te lenen om eerst te kijken of hockeyen wel echt iets is voor uw kind. Scheenbeschermers zijn verplicht evenals een gebitsbeschermer. Het dragen van kunstgras hockeyschoenen is wenselijk, anders moeten er stevige gymschoenen gedragen worden. Als spelers mee gaan doen aan de competitie ontvangen zij het clubtenue.

Drie gratis trainingen
Bij interesse biedt HC Houten drie gratis trainingen aan. Deze trainingen zijn bedoeld om uw kind kennis te laten maken met hockey en om de trainers te laten kijken of hockey geschikt is voor uw kind. Veilig kunnen omgaan met een stick is bijvoorbeeld een belangrijke voorwaarde. Na deze drie trainingen wordt teruggekeken op de gezamenlijke ervaringen en besproken hoe verder te gaan.

Wanneer u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen via de mail: ghockey@hchouten.nl of u kunt bellen met Leo Burger, telefoon 06 53 32 30 42.
www.hchouten.nl